Skip to main content
  1. Blog/

En redningsplan for Folkets Avis – sådan tilpasser jeg mig for at overleve

·888 ord·5 minutter

Folkets Avis er enestående i den forstand at mediet i modsætning til den øvrige danske presse fungerer helt uden mediestøtte.

Det gør at den er skarpere end de andre medier i sin kritik af systemet og politikerne. Og det er godt for demokratiet.

Men det skal heller ikke være nogen hemmelighed at det er lidt af en udfordring at få sådan en størrelse til at løbe rundt og give overskud.

Ikke desto mindre havde jeg held med det. Og i en periode var udviklingen endog meget positiv.

Men så ændrede Facebook på sin algoritme.

Helt andre præmisser #

Facebook ændrede kort sagt på sine algoritmer, og det halverede trafikken til Folkets Avis.

Når trafikken halveres, så halveres også antallet af abonnenter som sitet kan oppebære. Det er simpel matematik.

Ændringen i Facebooks algoritmer betød således at antallet af betalende brugere på Folkets Avis begyndte at falde i stedet for at stige. Og det er ikke en holdbar udvikling i længden.

Når præmisserne på den måde radikalt forandrer sig, så må man tilpasse sig. Eller opgive. Eller søge mediestøtten som de andre.

Men for mig er mediestøtten ikke en mulighed, jeg vil benytte mig af til Folkets Avis. Så ville den blive lige så ligegyldig og systembevarende som de andre medier i Danmark.

Heldigvis er der andre veje frem!

Fremover vil jeg fokusere mindre på de sociale medier og mere på at skabe værdi for læsere og virksomheder inde på FOLKETS.DK som nu er en udgiverplatform med plads til brands.

Folkets Avis er altså ikke længere alene på FOLKETS.DK.

Folkets Avis er stadig flagskibet på FOLKETS.DK - men der er også andre medier på platformen. Og plads til brands og produkter!

Man kan sige at Folkets Avis i den forstand er blevet til et brand på FOLKETS.DK

Et andet brand på FOLKETS.DK er mit magasin om det gode i livet: Oplevelser.

Folkets Avis vil nok altid have lidt en særstilling i mine øjne. Folkets Avis har opbygget FOLKETS.DK.

Men nu bliver der også plads til Folkets TV. Og meget, meget mere.

Det er Folkets Avis der har bygget FOLKETS.DK op. Men nu kommer andre brands og medier til og understøtter det arbejde.

Således klarer FOLKETS.DK sig allerede nu rigtigt fint på en række søgeord som ikke kun har relevans for Folkets Avis (omend det er Folkets Avis’ fortjeneste), men også for andre brands som er på eller kunne tænkes at komme til på FOLKETS.DK.

Samtidig vil de nye medier og brands på FOLKETS.DK bidrage yderligt til opbygningen af både forside og landingssider. Det er synergi-effekten i praksis.

Og den slags skal der til hvis kampen skal tages bare en lille smule op imod de amerikanske medie-giganter ;)

Lad os tage landingssider som eksempel på hvordan synergi-effekten kan tage sig ud i praksis:

Landingssider på FOLKETS.DK fungerer på tværs af de enkelte brands, og det giver en række fordele for alle parter. Hver publikation og hvert brand kan udgive på de fælles landingssider for personer og organisationer.

For eksempel ville et forlag kunne omtale en bog på siden for Jordan Peterson.

En landingsside der får en del specifik trafik. Det vil sige at de brugere som kommer ind på siden i forvejen har en interesse for emnet. Så har man et produkt, som knytter sig til den person, så er det her man skal ud med det.

Også forsiden er tilgængelig for alle brands og medier på platformen - når bestemte betingelser er opfyldt.

Forsiden giver plads til de bedste og mest interessante indlæg fra hver af udgivelserne og også til brands som vil kunne nyde godt af en forøget trafik og bedre placering i søgeresultaterne på Google.

Endelig kan hver enkelt bruger på FOLKETS.DK opbygge sin egen nyhedsstrøm og følge relevante brands og medier.

Mikromedier og rapid prototyping #

Hele denne model giver også plads til rapid prototyping - altså det at man prøver af om noget virker. Man har allerede et publikum til rådighed og værktøjer til sammenligning med andre medier og brands.

På den måde kommer alt det, som er bygget op på FOLKETS.DK i forbindelse med udviklingen af Folkets Avis, mange flere til gode.

Og uanset om det er noget omkring ens brand eller ens udgivelse, man vil have afprøvet, så kan det lade sig gøre. Lykkes eksperimentet, kan man eventuelt køre en bredere kampagne.

Det er værd at understrege de enkelte udgiveres autonomi.

Hvert brand på FOLKETS.DK kan have sin egen redaktør, sin egen redaktionelle linje, sit eget design (inden for visse rammer) og så fremdeles.

Der er meget andet og sige om alt dette, men afslutningsvist vil jeg blot nævne én ting mere:

Forsiden og FOLKETS.DK bliver meget mere mangfoldig på den her måde. Så det ikke altsammen handler om politik. Og det gør livet jo heller ikke.

Og den bliver mere levende og dynamisk.

Jeg er glad for at skabe mere rum til at det gode og rare i livet også får mere omtale og plads på nettet. Og til at de dygtige producenter i Danmark kan fortælle om de de skaber til gavn for os alle.

Og så lover jeg ikke at glemme den systemkritiske journalistik som ligger mit hjerte nært. Det er nemlig den alt det andet kan være med til at give bedre økonomiske vilkår.

God dag derude og tak fordi du læste med!

Lennart

Se også min video her: