Skip to main content
  1. Blog/

Fem eller 5

·302 ord·2 minutter

Skal man skrive tal ud i bogstaver?

Der er ingen officielle regler om det.

Men der er sædvaner og traditioner.

Tommelfingerreglen går ud på at man skriver tal fra 1 til 10 med bostaver. Sådan er det typisk i almindelig journalistik.

Men der er altid undtagelser. For eksempel

  • i erhvervsjournalistik er det normalt at skrive tal som tal når man tæller valutaenheder og lignende. I andre sammenhænge skriver man 1-10 med bogstaver. Altså: “Han fik kun 5 kroner i lommepenge. Kun fem af hans klassekammerater fik mindre.”

  • i rubrikker virker tal ofte bedst skrevet som tal, det fanger opmærksomheden bedre når en læser skimmer skærmen eller avisen. Det med at fange opmærksom vender jeg tilbage til.

  • hvis en situation kræver fokus på effektiv læsning frem for “æstetik”.

  • hvis du har behov for at trække data ud af teksten i form af heltal.

Overordnet fanger tal opmærksomheden bedre end bogstaver når tallene netop som i en sætning er omgivet af bogstaver. Så står tallene ud.

Det betyder at man med tal kan fange læserens opmærksomhed.

Bagsiden af medaljen er så at tal kan bryde læserytmen mere og få sproget til at fremstå mere fragmenteret. Det ser i manges øjne også mindre pænt ud.

Tallene er naturligvis hurtigere at skrive og de sparer plads.

Skriver man tallene ud, viser man derimod at man har gjort sig umage og brugt tid på at få tingene til at fremstå pænere.

Der er altså et trade off og især i digital journalistik hvor der scrolles meget og hurtigt, kan det ofte være fordelagtigt at tænke i indgange til en tekst, og der kan tal skrevet som tal være med til at fange læseren ind i teksten igen.

Der er flere andre ting som kan spille ind, og ofte kræver valget af tal eller bogstaver en konkret vurdering.